Als je rustig ergens gaat zitten bij de kapschuur bijvoorbeeld, kan je ze overdag vaak zien, die leuke grappige roodbruine eekhoorntjes. Met hun grote wollige staarten in de lucht roetsjen ze van tak tot tak of van de ene boom naar de andere. Die staart gebruiken ze als een soort stuur. Dat is echt nodig, als je ziet hoe ze razendsnel heen en weer rennen. In de herfst wordt hun vachtje donkerder en krijgen ze boven op hun oortjes een pluimpje.

Men noemt ze wel eens de clowns van het bos. Volgens mij spelen ze net als mensen de spelletjes ‘tikkertje en verstoppetje’. Let er maar eens op als je de kans krijgt (en het geduld om een poos stil te blijven zitten) Als je moet lachen, doe dat dan wel zachtjes, de meesten zijn nogal verlegen, dus als ze merken dat je naar ze kijkt vluchten ze weg. Soms is er een die nieuwsgieriger is, die bekijkt je met zijn kraaloogjes eerst even voor hij/zij toch maar wat hogerop gaat zitten.

Er is volop te eten voor de eekhoorn, de Looackerhof is voor dieren een snoepwinkel. Beukennootjes, hazelnoten, eikels dennen -en sparappelszaadjes, paddenstoelen, vruchtjes de eekhoorn eet het allemaal. De eekhoorn eet in het late najaar/ herfst zoveel als maar mogelijk is. Als hij lekker veel vet op zijn lijfje heeft kan hij makkelijk de winter door.

De eekhoorns maken hun nest heel hoog in de bomen. Om in de winter lekker warm te kunnen slapen heeft hij een matrasje van bladeren en mos. Naast het winternest zijn er ook nog andere nesten. Daar waar de jongen geboren worden en waar hij eventueel kan schuilen als het nodig is. Als al de bladeren van de bomen zijn kan je de nesten soms zien zitten. Ze kunnen wel 40 cm breed zijn en dicht tegen de stam aan.

Tot zover dit verhaal over de eekhoorn. We gaan proberen een filmpje van ze te maken. Dat kan wel even duren want we denken dat ze ons in de maling nemen en stiekem met z’n allen achter de bomen zitten te giechelen.

Gast -schrijver worden? Schrijf dan een leuk verhaal over een van de dieren die in de Looackerhof leven. Stuur het naar looackerhof@gmail.com wie weet plaatsen we jouw verhaal dan op deze pagina!